Zonnen

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 07:00

Afgelopen weken hebben we ons door verschillende bedrijven laten informeren over het leveren en mogelijk aanbrengen van zonnepanelen. De keuze is enorm en daarmee ook de soorten offertes die we hebben ontvangen. Via een site hebben we ons aangemeld dat we zonnepanelen willen aanschaffen. Even naam en adres invullen, inclusief het aantal zonnepanelen, en je wordt door maximaal vier bedrijven benaderd. Een bedrijf stuurt alleen maar een offerte en er wordt niet eens gebeld. De volgende belt wel en stelt veel vragen. Hij verteld, zodra we hebben getekend, we bezoek krijgen van zijn collega. Hij gaat dan met ons in overleg en kijkt of de wensen die we hebben uitgevoerd kunnen worden. Binnen een paar uur krijgen we de offerte binnen en wat niet verteld is dat we voor aanvang van de werkzaamheden 50% van het offertebedrag dienen over te maken. Tja, zo werkt het niet in de bouw. Eerst aan de slag en bij oplevering wordt er betaald. Bij grote projecten wordt ook in termijnen afgerekend over datgene wat gereed is.

We kiezen voor een jong bedrijf om hen verder te helpen en daarnaast kunnen ze snel aan de slag. Ruim een week nadat het dak gereed is gekomen zijn de zonnepanelen aangebracht. Voor hen was het de eerste keer op dakplaten. Het kostte toch wat meer tijd dan gedacht. 's Avonds rond en uur of 8 was de klus geklaard.


 

De eerste plaat wordt gelegd. De spanning stijgt.  

 

Het duurt nog een paar dagen voordat we de app krijgen en kunnen zien hoeveel er wordt opgewekt. 


Wat veel wordt aangehaald is het maximale rendement. Omdat Geja en Stinus allebei al eerder zonnepanelen hebben gehad weten we een beetje hoe ons verbruik zal zijn.

We hebben op beide kanten van het dak elk 10 zonnepanelen. De schuur staat zuidoost en het grootste rendement krijgen we als we alle twintig panelen op de zuidoostkant plaatsen. Maar rond 13:00 uur komt de zon ook op het voorste dak te staan en aan het einde van de middag staat de zon volop aan de noordwest kant. We hebben nu niet het maximale rendement maar kunnen nu wel 's middags nog wel flink wat zonnestroom opwekken en uiteraard gebruiken. 


Met alleen even de zonnepanelen op het dak aanbrengen zijn we er niet. De (oude) meterkast moet worden aangepast en ook nog 'even' 40 meter sleuf graven voor de stroomkabel naar de meterkast. Dit doen we zelf een het meeste werk daarvoor wordt gedaan door Geja. Zij is 'even' een middagje druk geweest en de kabel was ingegraven.


Gewoon rustig haar gang laten gaan en vooral niet storen. Omdat Geja het zware werk heeft gedaan hoeft ze niet te koken. Ik zorg voor de warme hap. Aardappels in een puntzak met menèze. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb