De Schuur

Begin 2022 hebben we besloten om samen te gaan wonen in de boerderij. Niet zoals de vorige generaties samen met een vrijgezelle broer of oom. Nee, wij willen het anders aanpakken. Wij, Geja en Stinus, en Egbert-Jan krijgen elk een eigen woongedeelte. Dat de boerderij aangepast moest worden dat was wel duidelijk. Hoe de indeling moest komen was ook nog even wat gepuzzel. Het oude woonhuis moest in ieder geval blijven om zo het normale bewoonde aanzicht te behouden. Egbert-Jan blijft wonen waar hij al meer dan 40 jaar heeft gewoond. Geja en Stinus komen aan de andere kant te wonen en het bakhuis wordt bij de woning aangetrokken.

Lees meer »

Ook dit gebouw heeft een zware tijd achter de rug. Komend voorjaar gaat letterlijk het dak eraf. Het plan is om de zijmuur af te breken maar het dak wel te laten bestaan. Zo ontstaat er een ruime overkapping over de gehele lengte van de schuur met een diepte van ca. 3,5 meter. Dat afbreken doen we zodra de boerderij gereed is.

Het oude beton is toch wel redelijk gemakkelijk te verwijderen. Hier en daar is het maar een paar cm dik. Het puin wordt gelijk afgevoerd in een container. 

Willem zaagt hier en daar een stuk tussenuit om het vrij te houden van obstakels..

De nieuwe vloer wordt 10 cm diep en voorzien van een bouwstaalmat van 8 mm. Dat moet voldoende zijn om er met de auto er overheen te rijden.

We zijn er klaar voor. De zakjes betonmortel van de Gamma staan hoog opgestapeld. Met het opstapje is het een fluitje van een cent om de mortel in de molen te mikken. Wel eerst even de zak lossnijden. Na ruim 500 zakjes (25 kg/stuk) zijn we er wel klaar mee. Als het beton voldoende is aangehard moet de vloer gevlinderd worden. Hiermee krijgen we een glad oppervlak.

De laatste 2 uur begon de molen kuren te vertonen. Er was een schroef losgelopen en die veroorzaakte een vreselijk piepend geluid langs de trommel. Repareren kan wel maar dan moet de hele trommel uit elkaar en daar was op dat moment geen tijd voor. Ook begon een van de twee menghaken in de trommel ongecontroleerd te bewegen. Met samengeknepen billen is het gelukt om zonder oponthoud het werk af te maken. De reparatie van de betonmolen staat nu ook op de lange to-do-list.

Maak jouw eigen website met JouwWeb