De Schuur

Gepubliceerd op 29 januari 2023 om 08:00

Begin 2022 hebben we besloten om samen te gaan wonen in de boerderij. Niet zoals de vorige generaties samen met een vrijgezelle broer of oom. Nee, wij willen het anders aanpakken. Wij, Geja en Stinus, en Egbert-Jan krijgen elk een eigen woongedeelte.

Dat de boerderij aangepast moest worden dat was wel duidelijk. Hoe de indeling moest komen was ook nog even wat gepuzzel. Het oude woonhuis moest in ieder geval blijven om zo het normale bewoonde aanzicht te behouden. Egbert-Jan blijft wonen waar hij al meer dan 40 jaar heeft gewoond. Geja en Stinus komen aan de andere kant te wonen en het bakhuis wordt bij de woning aangetrokken.

Als eerste willen we beginnen met de schuur, die wordt gesloopt. Daar zijn we het al snel over eens. En dan, wat moet er voor terugkomen, hoe groot, welke plek, allemaal vragen waar we zo een twee drie geen antwoordt op kunnen vinden. Het duurt allemaal veel te lang en we besluiten om de schuur na de verbouwing van de boerderij te gaan vervangen.
De schuur ‘verdwijnt’ niet helemaal op de achtergrond.

Het is een heerlijke zomer en als het ook maar even kan zitten we buiten onder een oude dennenboom en kijken uit over de es. Langzaam vormt zich het plan om de schuur niet af te breken. De Schuur mag blijven. Het asbestdak moet toch gesaneerd worden en nieuwe geïsoleerde dakplaten aanbrengen is de grootste klus niet. Het dak is groot genoeg om er een flink aantal zonnepanelen op aan te brengen. De schuur heeft twee grote baanderdeuren met daartussen de deel. In de middelste twee van de vier hooivakken, naast de deel, komt een werkplaats en de andere twee hooivakken wordt een fietsenberging.

Al snel beginnen we met het aftimmeren van de werkplaats met damwandplaten. De fietsenberging aan de oostkant krijgt ook een zolder. De vloer in de deel is prima en de betonvloeren in de voormalige hooivakken is wat minder, we kunnen er mee leven. Op een gegeven moment besluiten we toch om de vloeren in de hooivakken te gaan vervangen. Niet handig, hadden we beter direct kunnen doen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.