Als je alles zelf wilt doen dan kom je een heel eind met handgereedschap. Nou ja, een heel eind? Het lukt gewoon met handwerk. Toen de boerderij werd gebouwd, ruim honderd jaar geleden, had de timmerman niet eens machines. Maar om nu alles met de hand te doen? Daar beginnen we maar niet aan. Een sleuf graven met de hand waar het chalet zo ingereden kan worden, zie we niet zo zitten. Dan komen we op het eind tijd te kort. Een geplande bouwtijd van twee jaar wordt dan minstens twintig jaar.  Als we veel zelf willen doen moeten we mechaniseren. Een verreiker dat lijkt ons wel wat. Als we gaan zoeken op internet dan komen we al snel tot de conclusie dat zo'n apparaat ruim boven ons budget uitkomt. Het alternatief is een shovel. Weer zoeken op internet en al snel zien we een shovel bij een handelaar in Schoonebeek. We worden het eens en een week later wordt hij in Exloo afgeleverd.

Het graven van de sleuf voor het chalet kan beginnen. Rijden op een trekker is mij niet vreemd en na een wat stroef begin gaat het bedienen van de shovel steeds beter.
Het is de bedoeling om het chalet wat dieper te plaatsen zodat de vloer ongeveer 10 cm boven het maaiveld uitkomt. Het voordeel hiervan is dat je geen verhoogd terras hoeft aan te leggen en een bijkomend voordeel is dat het chalet wat vriendelijker oogt.
Om de sleuf te graven voor het chalet had wel wat voeten in aarde. De bouwvoor verwijderen was appeltje-eitje. Dan krijg je zand. In ons geval ook met stenen en steentjes. Stenen van 5 cm doorsnede tot wel meer dan een meter. De grootste was minstens een meter hoog. We zijn maar niet opzoek gegaan naar de diameter. Hij is sowieso te zwaar om te verslepen en trouwens hij zit ons niet in de weg onder het chalet. We hebben nog wel even gegraven hoe diep hij in de grond zit. Dieper dan een meter gaan we niet we vinden het wel goed zo. 

Het wachten is nu op het chalet. 

We wensen iedereen een fijne kerst en een gelukkig en lief 2023