Dakloos (vervolg 2)

Gepubliceerd op 9 juni 2023 om 23:37

Het is inmiddels 10 uur en de mannen maken weinig aanstalten om van start te gaan. Wat ik niet wist is dat ze pas mogen beginnen als de asbestcontainer er is. De vrachtauto had een lekke band en dat duurt natuurlijk even voordat de band is vervangen.
De container is er en het verwijderen kan beginnen. Ik kijk een poosje hoe het gaat en ga dan verder in het voorhuis van de boerderij. De vloeren moeten eruit. Als ik een uur later even ga kijken is het eerste dakvlak al bijna verwijderd. Kwart voor één en het asbest is verwijderd. Tiet veur'n plak stoet.  


 

 

 

 

 

 

Pas op!

Achter het lint bevindt zich asbest!

Nu het oude dak is verwijderd kan het schoonmaken beginnen. De bouten die zijn afgebroken worden verwijderd en al het stof wordt weggeveegd en valt neer op het folie. Als de folie is opgerold is het de beurt aan de controleur. Als al het asbest inderdaad is verwijderd geeft hij het terrein vrij. De linten verdwijnen ook in de container en waarschuwingsborden kunnen terug in de auto. 


 

Het wordt groots aangepakt. Geen geklungel met steigers en vangnetten. Een verreiker wordt ingezet en niet zomaar een apparaat maar met alle mogelijke snufjes om het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken.


 

 

In en om de schuur wordt alles afgedekt met folie, meters folie.


 

 

Eindelijk, de vrachtauto is er en als het gele lint rondom is aangebracht kunnen de maanmannetjes beginnen.


 

Mannen in witte pakken,

Maanmannetjes!
Nou mooi niet, het lijken wel smurfen, alleen missen ze een wit petje. 


Met persluchtmaskers gaan ze aan de slag. Aan de verreiker komt en bakje waaruit gewerkt kan worden en waar ook de vrijgekomen platen kunnen liggen. De asbestsaneerders gaan voortvarend aan de slag en de machinist is hierbij een onmisbare schakel. Valnetten aanbrengen is niet nodig want de mannen gebruiken veiligheidsgordels die gekoppeld zijn aan het bakje.

De machinist ziet het werk en weet wat de sanneerders willen.

Geconcentreerd en precies.


 

 

Nog even en dan kunnen de pakken uit.


 

Het dak is eraf en dan komt het vervelendste werkje. Alle stukjes asbest, hoe klein ook, worden opgeruimd.

 

 

 

Het dak gaat eraf! Neen, het dak is eraf


Dan denk je: Ze maken ook even een kleed over het dak want de verwachting is dat we in de late middag en vroeg in de avond een aantal flinke buien kunnen verwachten. De lucht begint 's middags al wel te betrekken. Wanneer ik het afdekken met de voorman bespreek gaat hij bellen. Even later krijg ik de melding dat zij dit niet gaan doen.  D'r zit niks anders op om het zelf te gaan doen. En, al zeg ik het zelf, het gaat ons best goed af.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.