Spierkracht - Oliedruk

Gepubliceerd op 17 december 2022 om 22:36

Als je alles zelf wilt doen dan kom je een heel eind met handgereedschap. Nou ja, een heel eind? Het lukt gewoon met handwerk. Toen de boerderij werd gebouwd, ruim honderd jaar geleden, had de timmerman niet eens machines.
Om nu alles met de hand te doen, daar beginnen we maar niet aan! Dan zijn we over dertig jaar nog druk.

Met de hand de sleuf graven waar het chalet zo ingereden kan worden zien we dus niet zitten.  Als we veel zelf willen doen moeten we mechaniseren. Een verreiker dat lijkt ons wel wat, we gaan zoeken op internet.

Het wordt al snel duidelijk dat een verreiker een brug te ver is. Gaan we over tot aankoop van zo'n apparaat dan kunnen we halverwege de bouw wel stoppen met de verbouwing, geld op! We zoeken verder op internet, is er een alternatief. Al snel zien we een shovel bij een handelaar in Schoonebeek. We worden het eens en een week later wordt hij afgeleverd in Exloo.

Het graven van de sleuf voor het chalet kan beginnen. Rijden op een trekker is mij niet vreemd en na een wat stroef begin op de shovel gaat het steeds beter.
Het is de bedoeling om het chalet wat dieper te plaatsen zodat de vloer ongeveer 10 cm boven het maaiveld uitkomt. Het voordeel hiervan is dat je geen verhoogd terras hoeft aan te leggen en een bijkomend voordeel is dat het chalet wat vriendelijker oogt.
Om deze sleuf te graven had wel wat voeten in aarde. De bouwvoor verwijderen was appeltje-eitje. Dan krijg je zand. In ons geval ook met stenen en steentjes. Stenen van 5 cm doorsnede tot wel meer dan een meter. De grootste was minstens een meter hoog. We zijn maar niet opzoek gegaan naar de onderkant van deze steen. Hij is sowieso te zwaar om te verslepen en trouwens hij zit ons niet in de weg onder het chalet. 

Het wachten is nu op het chalet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.