Verrot

Gepubliceerd op 19 februari 2023 om 08:00

We hebben het een tijdje uitgesteld om de oude zolder te verwijderen. We willen niet wachten tot de zolder uit zichzelf naar beneden komt. Het was al jaren niet meer vertrouwd om er overheen te lopen. De trap lijkt nog zo goed als nieuw. Even afstoffen en een likje verf en hij kan nog een leven lang mee. Met andere woorden de trap mag blijven en mag straks dienst doen waarvoor hij gemaakt is. Toegang geven tot de nieuwe zolder achterin de schuur.

Voorzichtig betreden we de oude zolder en verwijderen al het losliggend hout. Er ligt zelfs nog een oude baanderdeur uit de boerderij. We denken dat die in de voorgevel heeft gezeten tot 1964. Toen zijn er drie slaapkamers op het voorste gedeelte van de deel getimmerd. 


De shovel kon net hoog genoeg komen om het losliggend hout te kunnen verwijderen.

De oude baanderdeur wacht om verwijderd te worden.


Het verwijderen van het losliggend hout viel achteraf gezien wel mee. Het grootste probleem leek ons het weghalen van de oude ronde balken. Deze balken zijn tijdens de de bouw van de schuur ingemetseld in de gevel. De kopse kanten werden aan de buitenkant af en toe geverfd. Dit was niet voldoende om het rottingsproces te stoppen. Twee balken waren jaren geleden al zo ver aangetast dat ze ondersteund moesten worden.
We hadden kunnen kiezen om de balken aan het andere einde door te zagen. Geen enkel probleem, ze waren zo naar beneden gedonderd. Dan zijn we de controle ook gelijk kwijt en grote kans dat er ongelukken gebeuren.  Willem en ik overleggen hoe een en ander aan te pakken. Ook hier biedt de shovel uitkomst. Hij komt net hoog genoeg om de eerste balk een beetje op te lichten. Willen zaagt de balk los en langzaam laten we de balk zakken. Helaas! De laatste meter gaat hij z'n eigen gang en dondert naar beneden. Hij zit klem tussen de buitenmuur en de nieuwe binnenwand. Voorzichtig iets oplichten en hij komt weer vrij zonder schade. Nu we het spelletje kennen gaat het verwijderen van de andere vier haast als vanzelf.


We worden goed in de gaten gehouden

De baanderdeur wordt na vele jaren trouwe dienst afgedankt.


Het is dat hij verderop werd ondersteund anders was hij uit zichzelf een keertje naar beneden gekomen.

Even later hapt de kettingzaag in een spijker. Hij zaagt nog wel maar is nu hartstikke bot.


De eerst balk dondert onderuit.

Wat rest is een gapend gat

Best wel lang

Wat overblijft is een gapend gat en dat vijf keer.


De schuur als kijkdoos

Even dicht metselen, je ziet er (bijna) niks meer van.

En de balken...die eindigen in de kachel van de buurman!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.