Aardewerk

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 08:00

Even het chalet op zijn plaats zetten was een stevige klus voor de mannen. Als dit tijdelijk optrekje er eenmaal staat dan kun je er wonen....
Als je dan ook een lampje aan kunt doen of een glas water kunt tappen dan is het geen overleven maar wonen. Ook verwarming wordt zeer gewaardeerd. Het ultieme genot komt tegenwoordig uit een kabel, het liefst een kabeltje van glas. Internet! 

Wanneer het chalet er eenmaal staat dan begint het pas. In ons geval moet er een sleuf gegraven worden over een lengte van bijna 80 meter. Hierin komt het riool, de water- en gasleiding, elektriciteitskabel en niet te vergeten de internetkabel.


Riolering
We beginnen met de riolering. Deze leiding komt op afschot te liggen en is weinig flexibel. Niet teveel afschot want dan loopt het water te snel weg en de vaste delen blijven dan achter met als gevolg kans op verstoppingen.

Waterleiding
De waterleiding komt minimaal 1 meter diep te liggen. Dit in verband met bevriezing. 

Gasleiding en Kabels
De gasleiding en kabels komen 0.6 meter diep te liggen. 


Ik hoor het u al zeggen: Winters krijgen we niet meer, hooguit een paar dagen vrieskou. Begin jaren 80 van de vorige eeuw was dit ook een standaard opmerking als je het over de diepteligging van de waterleiding had. En toen kwam de winter van 1985. Deze was zo streng dat na 22 jaar eindelijk weer een elfstedentocht gereden kon worden. Dat was een hele happening maar de ene na de andere waterleiding raakte bevroren. Met veel kunst en vliegwerk, in de bittere koude, is het destijds gelukt om alles gerepareerd te krijgen.


Een sleuf graven met de schop is natuurlijk best te doen. Vroeger, ja vroeger wist men niet beter. Maar om nu een sleuf te graven met dan hand, van ca. 80 meter, is toch wat veel van het goede. Dus een graafmachine gehuurd. 

Niks staat meer in de weg om van start te gaan. Nou, dat kan dus niet. 't Is meer een kwestie van niet mogen. Voordat je met een machine mag gaan graven moet er een zgn. graafmelding doen bij het kadaster, dit is een wettelijke verplichting. Ook als je in je in je eigen tuin gaat graven is dit wettelijk verplicht. Menig graver denkt dat dit niet nodig is in je eigen tuin. Zolang je geen kabels en/of leidingen stuk trekt of het Agentschap Telecom langskomt is er niks aan de hand. Maar om voor € 13,00 een graafmelding achterwege te laten ... ? Dan weet je precies waar een kabel of leiding in de grond ligt.


Het nieuwe riool wordt aangesloten op het bestaande riool.
Egbert-Jan en Marco wisten te vertellen dat het oude riool van gresbuis jaren geleden al was vervangen door een PVC-leiding. 


Toen de sleuf voor het chalet werd uitgegraven kwamen we ook de nodige veldkeien tegen. Nu ook in de leidingsleuf stoten we op de nodige stenen. Iedereen die even komt kijken wordt blij bij het zien van al die keien. Wij niet!

Op vrijdagmiddag komt Irene ook even kijken en ze wil best even oefenen op de graafmachine. Na een uurtje ging het al heel behoorlijk. Ze kan zo beginnen als graafmachinemachinist. (Of is het deze keer graafmachinemachiniste? Hoe dan ook, het ging haar goed af). 


 

 

Na wat uitleg en een uurtje oefenen was de machinist klaar om haar eerste sleuf te graven. 


Wanneer alle kabels en leidingen zijn aangebracht kan de sleuf weer dicht gegooid worden. Het egaliseren van de sleuf is nog wel een uitdaging, dat is een stuk lastiger dan graven. Maar we zijn niet voor een gat te vangen en pakken voor het afwerken de shovel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Femke
een jaar geleden

Toppersss!

Jeroen en nynke
een jaar geleden

Prachtig al die verhalen.
Als er in de buurt zijn. Kijken we een keer
Veel geluk en bouwplezier gewenst

Maak jouw eigen website met JouwWeb