Betonvloer

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 08:27

De oude betonvloer en een laagje zwarte grond is inmiddels verwijderd. Een laagje van 5 cm zand aangebracht en afgedekt met plasticfolie. Om de nieuwe vloer voldoende sterkte te geven ook een bouwstalmat aangebracht. Niets staat ons meer in de weg om het beton te gaan storten.

Internet kan ons alles vertellen en dus ook waar we beton kunnen bestellen. Eén zinnetje trok onze aandacht: Het lossen van de ca. 7 m3 beton mag niet meer tijd kosten dan 45 minuten. Oef, dat is voor twee man wel heel kort. We twijfelen echt niet of dit ons gaat lukken. Het lukt beslist niet om in de vier aparte vakken het beton met twee man goed te verwerken. En waar kun je snel 'even' een paar mannetjes (M/V) vinden die ons kunnen helpen en ook verstand hebben van beton storten. Er is nog een dilemma. Het zandpad naar de schuur is niet geschikt voor een betonmortelauto met 7 m3 beton. Er moeten rijplaten komen, twee banen van elk 70 meter.

We laten het een dag bezinken.
Een alternatief is om het beton zelf te mixen. We kunnen zand, grind en portland gaan bestellen ... Ook een mogelijkheid is om kant en klare betonmortel in zakken van 25 kg bestellen. Ook hier geeft internet weer de nodig informatie. Tot onze verbazing is Gamma de goedkoopste adres die we konden vinden. We bestellen ruim 500 zakken en een paar dagen later komt de vrachtauto de bestelling afleveren. 

Het betonstorten kan beginnen


Ook bij deze bestelling krijgen we een Track-en-Trace code. We waren van plan om nog wat inkopen te doen maar besluiten om toch maar thuis te blijven. We kunnen dan aangeven waar we de lading gelost willen hebben. Normaal gesproken gaat dit zo. Ik zie het direct, wel een laadklep maar geen groot losapparaat (zgn. Kooiaap). Met een palletkar kom je niet ver. Toen hij de oprit zag werd hij wel even stil. Na een paar tellen maat verteld wat we een shovel met palletvorken hebben. Een grijns verscheen op z'n gezicht.
De shovel wordt gestart en moet even warmdraaien. Bij de eerste pallet voel ik al snel dat de last net niet te zwaar is. Af en toe komen de achterwielen van de grond. Een kwartiertje later kan de chauffeur z'n weg vervolgen.


Dinsdagmorgen. Alles staat klaar, we kunnen beginnen. We wagen ons niet aan een planning, we zien wel of we vanmiddag nog een een tweede vak van 16 m2 kunnen aanpakken. Rond de middagpauze zien we wel dat een tweede vak storten niet gaat lukken als we er geen nachtwerk van willen maken. 

Zakjes van 25 kg zijn niet zo zwaar maar als je er ruim honderd in een betonmolen moet gooien is de lol er snel af en het lijf gesloopt. Dus, een zeepkist getimmerd met een beugel waarop de zakjes ondersteund kunnen worden bij het opensnijden. De zakjes liggen op een pallet die met de shovel op een hoogte gebracht worden van ca. 1 meter. Ik hoef me niet te bukken en kan ze zo gemakkelijk in de betonmolen kieperen. 


Allebei zijn we druk met het werk. Praten kan wel maar dan moeten we bijna schreeuwen. De molen maakt zoveel geluid dat een normaal gesprek niet mogelijk is. Zo verloopt de morgen Willem blijft stug doorgaan met het verwerken van de betonmortel. 


Het apparaat achter Willen is een laserapparaat. Het straalt een laserlicht uit en deze lichtbundel draait rond. Wel even goed waterpas zetten en op de lat, die Willem in de hand heeft, staat een potloodstreep die de hoogte weergeeft. Je laat de lat net het beton raken en als dan het laserlicht over het streepje komt weet je dat het beton op de juiste hoogte komt. 

Het is koud en vochtig weer. Het beton droogt heel langzaam. Na anderhalve dag wordt de vloer getroffeld. Hierdoor wordt de bovenste laag van het beton heel glad gestreken en wordt het ook wat harder. Je kunt dit met de hand doen maar het gaat vele malen vlotter met een troffel of vlindermachine. 


Het plan was om een elektrisch model te huren. Geen van de verhuurbedrijven hebben een vlinder/troggelmachine op elektriciteit. Er zit niks anders op om eentje op benzine te huren. Bij deze verhuurder kreeg ik nog 2 liter benzine. Geen gewone benzine maar Aspen. Het schijnt een stuk milieuvriendelijker te zijn.

We zijn er drie dagen druk mee geweest. Op de tweede dag ook weer op tijd begonnen en al vlot is vak 2, ook 16 m2, gestort. Zo vlot dat we ook het volgende vak ook nog even aanpakken. Om 5 uur gooi ik de laatste 2 zakjes in de molen. We zijn tevreden over het behaalde resultaat. Het laatste vak zien we met vertrouwen tegemoet en om twee uur zijn we er klaar mee. 


Reactie plaatsen

Reacties

Jantinus Weggemans
5 maanden geleden

Jullie maken er wat moois van Stinus, ik probeer voor ik naar Biak ga te komen kijken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb