Wij houden van HOUT

Gepubliceerd op 16 juni 2024 om 12:47

De betonvloer die de dag voor hemelvaart is gelegd, is goed droog . Er kan verder gebouwd worden: er kan een start gemaakt worden met de muren. Er wordt niet gemetseld, maar er worden HOUTen regels op de vloer bevestigd, daarop een frame van HOUT. Deze worden op later moment gevuld met de isolatie en met OSB en gipsplaten afgewerkt.

Stinus  is bezig om het HOUT frame aan de stalen balk te bevestigen. 

In twee dagen staan de 'staanders' in het gelid en krijg je al een indruk hoe de verdeling is van de ruimtes. Rechtsvoor is een raampartij gepland!  Daarna worden vier spanten gemaakt en op de wanden gezet. Voorgevel en achtergevel en de scheidingswand voor badkamer/ slaapkamer en scheidingswand slaapkamer / keuken.

 

                                        Grondwerk!                                                      Reactie van kijkers: je kan nu tenminste zien dat er wat                                                                                                                                                         gebeurd!

                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Willem geniet: het echte timmermans vakwerk!

Acrobatische toeren

Het resultaat na vier dagen! Denk je misschien aan de linkerzijde geen muur?? Dat klopt: de keuken en slaapkamer staan straks in verbinding met het huis , middels een plat dak. De badkamer , die aan de voorkant komt , alleen een verbinding met de slaapkamer.

Om de stevigheid te borgen komen er tussen de spanten nog drie  spanten : in totaal dus negen.

Deze spanten komen in het zicht, er komt geen plafond. Op de bouwvergadering komt de vraag van Willem : van welke HOUTsoort moeten deze spanten gemaakt??   Vuren , douglas, grenen, meranti, populieren of beuken.... keus te over.

Wat is het mooiste ??  Willem geeft uitleg over de verschillende houtsoorten en geeft aan dat hij voor de spanten zou kiezen voor Douglas HOUT. We gaan mee in de keuze van de man die HOUT kennis in huis heeft.

Even struinen op het internet, welk bedrijf kan ons HOUT leveren met de  goede maten: Balken 45*160 mm en planken 18*200.

We komen uit bij HOUT Gemak B.V. uit Anna Poulowna. 

 

De bestelling wordt geleverd.  Stinus en Willem kijken bedenkelijk bij het materiaal : Waar zijn de planken??  Waarschijnlijk niet aangevinkt op het bestelformulier. De planken zelf maar even gehaald met de Landrover en aanhangwagen bij HOUThandel Bos in Emmen.   Willem zaagt alle balken en planken op maat. 

De schuur is nu een echte timmerwerkplaats. De geur van pas gezaagd HOUT en het geluid van de zaagmachine.

Voordat ze in elkaar geschroefd worden moeten ze eerst gebeitst. 

Schuren... 

Balken en Planken

Beitse...

De spanten worden in de schuur pre-fab gemaakt. 

Stinus bezig de makelaars te beitsen. Makelaars???? de bouwkundige term voor de verticale HOUTen plank. 

Zo leer je elke dag maar weer!

Er verdwijnt heel wat ijzerwerk  in het HOUT.

Alle spanten van het douglasHOUT zijn gereed en kunnen op transport naar het stookhok (blijf ik zo maar noemen).

Onze Wolf wordt hiervoor van stal gehaald, hij heeft speciaal voor dit transport een extra lange werkarm gekregen: gemaakt door Stinus. De eerste spant vergt even wat tijd:  passen en proberen, maar als die staat zijn de overige acht HOUTEN spanten een "tik an't oor" 

Het team van Bouwservice Bakker is goed op elkaar ingespeeld: aan het eind van de dag staan alle spanten netjes op hun plaats.

De logisch volgende stap is het aanbrengen van de dakbedekking. Maar de "bouwvak " staat voor de deur. Het gebouw wordt ingepakt met dekkleden om de HOUTen spanten te beschermen tegen de regen. 

De bouw aan de Polweg ligt twee weken stil: Willem werkzaamheden elders en Geja en Stinus bouwvak.

De schuur wordt opgeruimd en aangeveegd: wat achterblijft na meters HOUT zagen is een stapel HOUT resten.

 

Geja heeft een goed idee wat hiermee te doen ...en Stinus is de uitvoerder en zie hier:

HOUTen Huisjes

Decoratie voor in huis of in de tuin en je kan ze pimpen met wat je maar wilt.  Belangstelling? je kan via deze website een bestelling plaatsen. We doen geen uitspraak over levertijd. Af te halen bij Boerderij Zikken!

Tot na onze Bouwvak!!

Reactie plaatsen

Reacties

Marco
20 dagen geleden

Applaus hoor wat een handigheid en vakwerk. Goed bezig bouwers. De houten huisjes zijn weer crea Geja hoor :-)

Jantinus Weggemans
20 dagen geleden

Het gaat hard Stinus, mooi om de vorderingen te zien.